Nyheter

Elavtal

Så ligger elräkningen på köksbordet igen, som ett inte välkommet, men nödvändigt, brev på posten. De flesta villaägare betalar för el, summan består av en fast avgift och en förbrukningsavgift. Den fasta avgiften är en slags hyra man betalar för att vara uppkopplad till elnätet och den går inte att påverka eftersom man inte kan välja elnätsföretag. Den rörliga delen, kostnaden för det man faktiskt förbrukar i kWh, kan man dock med enkla medel spara in pengar på. Det kommer inte krävas mycket tid och komforten i hemmet kommer inte att påverkas.

Små medel gör stor skillnad

Såhär kan du dra ned på dina elkostnader: 1. Sänk temperaturen; inomhustemperaturen i ett hem är ofta högre än den behöver vara, 18-20 grader Celsius är lagom. Har ni rum som inte används ofta? Sänk temperaturen där också. En grad gör att det kommer skilja hundralappar i plånboken men är knappt märkbart för inomhusklimatet. 2. Släck lampor i rum där du inte vistas för stunden, eller om du gärna har ljuset tänt , byt till lågenergilampor. De är dyrare att köpa in men detta är pengar som kommer sparas in på elräkningen. 3. Kom ihåg att även varmt vatten är el. Låter du vattnet rinna medan du borstar tänderna? Duschar du länge? El förbrukas i takt med att vattnet värms upp.

Investera och spara

Vill du göra en större insats? Se över dina vitvaror och hur du använder dem. Det finns pengar att spara genom att byta till energieffektiva modeller. Att tilläggsisolera hemmet är ett annat alternativ. Bor man i en äldre villa kommer isoleringen inte vara lika effektiv som i de bostäder som byggs idag, detta gäller både tak- och väggisolering. Se också över ditt elavtal, att avbryta ett fast avtal kan bli kostsamt men när det är dags att omförhandla kan det vara värt att kontakta ditt elhandelsföretag för att få råd om vad som är bäst för ditt hushåll. Vill du byta elhandelsföretag finns det webbsidor som underlättar genom överskådliga jämförelser.

 
 
 
 
vimes