Nyheter

Genomskinliga solpaneler

En möjlighet för att producera ren el i framtiden, det vill säga el som kommer från förnybara energikällor, är solceller och solpaneler. Ett problem med solkraft, som har gjort att det bara har kunnat användas i relativt begränsad utsträckning hittills, är dock att det krävs mycket stora ytor för att få plats med tillräckligt många solpaneler för att göra det till ett effektivt sätt att producera el åt en stor mängd hushåll. En ny uppfinning kan dock möjliggöra att energi från solceller används i mycket högre utsträckning än tidigare, nämligen genomskinliga solpaneler.abstract-21890_960_720

Det har pågått försök att utveckla genomskinliga solceller under flera år, men först nu har man lyckats ta fram solpaneler som verkligen är helt genomskinliga. Detta öppnar upp en mängd nya möjligheter och användningsområden. Två sätt att använda dessa nya solpaneler, som man talar om redan nu, är fönster och displayer till smartphones. Att använda solpaneler som fönster kan medföra många fördelar. Alla som någon gång suttit vid ett fönster i sydläge där solen gassar in har säkerligen upplevt hur mycket energi som strålar in genom fönstret. Idag byggs därför inga kontorsbyggnader (som ju har många fönster) i sydläge utan fönster som har behandlats med någon form av film eller yta för att dämpa solens strålar. Genom att byta ut dessa fönster mot genomskinliga solpaneler kan man dels fånga upp all den solenergi som annars går förlorad, dels skapa en behagligare inomhusmiljö med lägre temperaturer.

Att använda en genomskinlig solpanel som display till en smartphone kan tyckas fjuttigt i jämförelse, men alla som är beroende av sin mobil kommer antagligen att jubla, eftersom det skulle kunna betyda slutet på laddare som kopplas till eluttag. Telefonen laddas helt enkelt genom att man vistas med den utomhus.

Det kommer dock sannolikt att dröja innan utvecklingen av dessa genomskinliga solpaneler har kommit så långt att man kan installera dem som fönster i sin egen villa. Redan idag kan man dock som privatperson köpa solpaneler att sätta på taket till sitt hus, något som kan spara många tusenlappar i elräkningar i längden. Då kan man ägna sig åt alla sina intressen som använder el med gott samvete.

Tags

 
 
 
 
vimes